2019-10-24 19:34:40

Zahvala Bc Institutu

 

Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb sjemenarska je tvrtka s vlastitim oplemenjivačkim programima najvažnijih ratarskih kultura.

 

Povodom Svjetskog dana hrane svakom učeniku naše škole poklonili su kilogram kukuruznog brašna i kukuruznu palentu.

Podsjetili su nas koliko je kukuruz zdrava prehrambena namirnica.

Ovo su neke zanimljivosti o kukuruzu koje možda niste znali:

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike.

2. Od stabljike, preko oklaska, zrna i lišća - svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

3. Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio preko 1000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i kemijska industrija.

4. Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u kinu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malenu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju.

5. Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljikohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

6. Ako ga kuhate, ne solite vodu. Navodno sol iz vode pri kuhanju kukuruz čini tvrđim, a nitko ne želi ostaviti zub na klipu.

 

 

Zahvaljujemo Bc Institutu na zdravom obroku !

 

 

 


Osnovna škola Špansko Oranice